16 jul 2013

FOOD Fix it!

Ik interesseer me al een tijdje in bewuster en gezonder eten. Het internet bruist van de tips voor gezondheidsfreaks. Ik vind het buitengewoon interessant om te leren over voedingsmiddelen en hun werking, maar soms zie ik door de bomen het bos niet meer. Moet ik nou minderen met suiker, vet, koolhydraten of alle drie? En als mijn vriend 's avonds een zak chips open trekt dan weet ik écht niet hoe ik me moet beheersen.

Het leek erop dat mijn noodkreet werd gehoord toen ik zag dat Marianne van Personal Foodcoaching een speciale aanbieding had. In juni (en juli) kost haar quick fix maar €18,50. De quick fix is een eenmalig advies gebaseerd op je persoonlijke eetpatroon om gezonder en bewuster te eten. Marianne volg ik al een tijdje omdat ik haar persoonlijk ken maar ook omdat ze een ontzettend leuke blog heeft met inspirerende artikelen en passende recepten om gezonder te leven. Ze is gespecialiseerd in natuurvoeding, dus zo min mogelijk pakjes en zakjes en voornamelijk au naturel eten. Leek me perfect!

Maar daar stond dan wel iets tegenover, ik moest een week bijhouden wat ik allemaal naar binnen stopte. Dit was confronterender dan ik had verwacht. Ik blijk nogal een emotionele eter. Het was een week met spannende tentamens en (stage)sollicitaties waardoor ik me graag liet gaan met roze koeken en veel ijsjes. In het weekend moesten de positieve resultaten gevierd worden met veel wijn en een broodje döner. Tsja, iet wat beschaamd heb ik toch alles netjes genoteerd en doorgestuurd naar Marianne. Help me out!

Ik was verbaasd over het gedetailleerde advies wat ik kreeg! Ik zou hier graag alles willen herhalen wat ze me verteld heeft maar het is teveel. Wat het meest naar voren kwam was dat ik teveel snelle koolhydraten eet. Dit zit vooral in brood, pasta, maar ook chips en koek. Oeps, brood is nu eenmaal zo makkelijk, goedkoop en lekker. Maar van snelle koolhydraten kom je wel snel aan en ze bevatten weinig voedingsstoffen.

Een ander opvallend feitje vond ik dat ik teveel magere producten eet. Ik doe hartstikke me best met light jam, magere kaas, liters cola light en koffie en thee met zoetjes. Blijkt natuurlijk ook helemaal niet goed te zijn. Ook adviseerde ze me om meer gezonde vetten te eten zoals extra vierge olijfolie, volvette kaas, avocado's en roomboter, zij zorgen ervoor dat je zelfs afvalt in plaats van aankomt (mits je het in de juiste porties eet).

Hoewel ik een grote lijst met tips heb is er nog maar weinig van terecht gekomen. Ik heb zoals je eerder kon lezen een zeer onregelmatige week achter de rug. Ik ben wel begonnen met thee zonder suiker, volgens Marianne moet dat na twee weken wennen, en ik moet zeggen dat ze gelijk heeft. Ook ben ik begonnen aan de spelt crackers, een goed alternatief voor brood. En ik eet meer eiwitten bij mijn ontbijt. Na de vakantie wil ik beginnen met gezonde lunches, verse smoothies, en meer pure producten. Ik pieker er zelfs over om een suikervrije week te proberen. Veel goede voornemens dus, maar nu eerst: Vakantie!






Geen opmerkingen:

Volgers